Jeugdgevangenis lobbyt tegen sluiting

Omroep Flevoland heeft een nieuwsitem gemaakt over het werkbezoek van de burgemeester van Lelystad aan de Justitiële Jeugdinrichting (JJI) van Intermetzo in Lelystad: ‘Jeugdgevangenis lobbyt tegen sluiting’. Burgemeester Adema staat achter het standpunt dat je een JJI niet enkel op bedrijfseconomische gronden moet sluiten. De expertise van de JJI moet in de regio behouden blijven. 

In het voorjaar wilde het kabinet de jeugdinrichting sluiten met als reden dat de JJI van Intermetzo het goedkoopst was om te sluiten. Onder druk van de Tweede Kamer is een definitief besluit over de verkiezingen heen getild. Bij sluiting verdwijnt een uniek behandelklimaat en daarmee belangrijke kennis die dan niet beschikbaar is voor alle jongeren die deze nodig hebben. Om het bestaansrecht van JJI Lelystad aan te tonen is Intermetzo een lobby begonnen. 


JJI Lelystad

Bij JJI Lelystad wordt uitvoering gegeven aan de voorlopige hechtenis, jeugddetentie en de PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen). De verblijfsduur wordt bepaald door de rechter en kan variëren van enkele dagen tot enkele jaren. Alle jongeren verblijven er binnen een strafrechtelijk kader. JJI Lelystad is de enige justitiële jeugdinrichting in het land die is gespecialiseerd in behandeling van jongens met een licht verstandelijke beperking.